In ziua de azi, in Statele Unite ale Americii, mai mult de doua treimi (70,7%) dintre adulti sunt supraponderali sau chiar obezi. Milioane de oameni traiesc cu boli cronice, cum ar fi diabetul, boli cardiace si anumite tipuri de cancer care sunt asociate cu greutatea in exces. Sunt foarte multe motive pentru care nu mai pierzi in greutate, dar unul dintre cele mai importante motive pentru care se intampla acest lucru este o ramasita culturala care ne-a ramas de mult timp si anume sa ne golim farfuria.
Ai si tu astfel de probleme ? Eu stiu sigur ca am. De fapt, notiunea ca mesele nu sunt gata pana cand nu am mancat tot ce am in farfurie mi-a fost inoculata in cap inca de cand ma stiu. Asa a fost si pentru parintii mei si pentru parintii lor.
Dar golirea unei farfurii din obicei si nu din foame reprezinta un mod de a manca prea mult si de a avea o tale care continua sa creasca.
Cum golirea farfuriei a devenit un obice national
De ce mentalitatea de a iti goli farfuria a devenit sinonim cu modul in care majoritatea americanilor isi abordeaza mesele ? Pentru ca un nationalist iugoslav pe nume Gavrilo Princip l-a impuscat pe arhiducele Franz Ferdinan si pe sotia sa, Sophie, in mijlocul orasului Sarajevo. Permite-mi sa iti explic.
Asasinarea ducelui in anul 1914 a dus la inceperea Primului Razboi Mondial, un conflict aproape apocaliptic in care Statele Unite s- au implicat la aproape 3 ani de la incepere. Hranirea armatei Statelor Unite si a aliatilor europeni infometati insemna faptul ca productia domestica de mancare si consumul trebuiau sa fie marite rapide pana in anul 1917. In acel moment, presedintele Woodrow Wilson a semnat un ordin executiv care a dus la crearea Administratiei Alimentelor din Statele Unite si l-a pus pe viitorul presedinte Herbert Hoover la conducere.