copil-neatent

Copilul nu se concentreaza? Iata ce poti sa faci

Stim deja ca este nevoie de concentrare pentru a ajunge la un rezultat dorit. Nu putem sa facem un lucru daca nu ne concentram pe el si daca nu reusim, in primul rand, sa ne directionam atentia catre el. Acest lucru este valabil si pentru copiii, caz in care concentrarea poate fi chiar mai dificila, in functie de varsta pe care o are.

Daca experimentezi probleme in acest sens, nu iti face griji, este perfect normal ca un copil sa aiba o capacitate mai redusa de a fi concentrat si o durata mai mica de sustinere a acesteia. Exista, insa, lucruri pe care le poti face pentru a imbunatati atentia si concentrarea copilului tau astfel incat acesta sa fie din ce in ce mai productiv.

Unul dintre factorii cheie care duc catre succes este capacitatea de a ramane concentrat pe lucrurile pe care vrei sa le faci si sa nu te lasi absorbit de haosul lumii in care traim. Este foarte usor sa fim “rupti” de energia care ne facem sa ramanem concentrati si sa lucram cu spor la visele noastre atunci cand suntel solicitati in foarte multe directii si apar tot felul de tentatii si distrageri.

Daca nou, ca adulti, ne este greu sa ramanem concentrati, pentru copii este si mai greu, mai ales ca acestia sunt bombardati cu tot felul de informatii la tot pasul, iar atentia lor este constant captata de cate ceva nou.

Exista lucruri pe care le poti face chiar acasa cu copilul tau pentru a-i antrena capacitatea de a alege in mod voluntar lucrurile pe care se focuseaza si pentru a a-i antrena capacitatea de ramane concentrat mai mult timp.

Iata la ce trebuie sa fii atenta si ce poti sa faci pentru a creste capacitatea de concentrare a copilului:

1. Ai grija la alimentatia copilului
Alimentatia joaca un rol foarte important, mai ales cand vorbim despre concentrare deoarece creierul este organul care consuma cel mai mare nivel de energie din organism. Pentru a te asigura ca cel mic are resursele necesare este important sa aiba un regim alimentar sanatos, organizat si care contine mancaruri benefice concentrarii.

2. Somnul
Somnul este esential in capacitatea de a-ti mentine atentia concentrata intr-un singur loc. Este oricum dificil pentru un copil sa faca fata distragerilor care apar la tot pasul, iar in conditii de oboseala este aproape imposibil. Asigura-te ca cel mic are un program de somn sanatos.

3. Alege cu grija momentele de lucru ale copilului
Este important sa stii cand sa alegi momentele de lucru ale copilului deoarece sunt momente in zi in care acesta este mai productiv si momente in care starea sa fizica nu ii permite acest lucru, neavand legatura cu vointa acestuia.

Spre exemplu, nu este recomandat ca cel mic sa lucreze dupa ce mananca deoarece organismul sau isi concentreaza energia pentru a digera mancarea si apare o stare de oboseala care este normala dupa masa, dar care este un obstacol in concentrarea eficienta a atentiei.

Un alt exemplu care trebuie evitat este solicitarea in acest sens a copilului atunci cand acesta este obosit. Cel mai probabil nu va reusi sa ramana concentrat, iar rezultatele vor fi mult mai slabe fata de cele asteptate.

4. Atentie la hidratare
Este deja un fapt bine cunoscut ca este nevoie de o cantitate de cel putin 2 litri pe zi de apa pentru a duce o viata sanatoasa. Pentru a mentine un nivel de energie optim si pentru o concentrare suficienta este neaparat necesar consumul de apa. Asigura-te ca cel mic bea suficient de multa apa zilnic si vei observa rezultatele.

5. Vitaminele B
Vitaminele B, numite si coenzime, sunt esentiale in convertirea zaharului, a proteinelor si a grasimilor in energie. Acestea sunt cele care combat stresul si asigura un nivel de relaxare necesar organismului si psihicului pentru a functiona sanatos, insa din pacate, sunt si cele care inregistreaza cel mai mare deficit din organismul uman. Asa ca ai grija ca cel mic sa nu aiba deficienta de vitamine B sau alte vitamine care i-ar putea afecta capacitatea de concentrare.

6. Asigura-i copilului un mediu de lucru propice concentrarii

Nu poti sa te astepti de la copilul tau sa fie concentrat atunci cand in camera mai exista un televizor aprins pe desene animate, o tableta langa el si cateva din jucariile lui preferate pe masa de lucru. Este necesar sa te asiguri ca elimini distragerile si tentatiile in primul rand si de abia apoi puteti demara procesul.

Tinand cont de toate aceste lucruri poti sa te asiguri ca cel mic va functiona la nivelul normal si optim potrivit varstei lui. Nu seta asteptari care nu sunt realiste si informeaza-te mai intai cat este normal si sanatos pentru un copil sa fie concentrat si adapteaza-te in functie de aceste lucruri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *