Ingrediente
1kg faina alba, 50gr proaspata, 2 lingurite de sare marina, ulei de masline, rozmarin uscat, 50ml lapte, 200 ml apa calda.
Mod de preparare
Intr-un castron punem faina si o amestecam cu cele 2 lingurite de sare. Drojdia o dizolvam cu putina apa calduta, o amestecam cu o lingura de faina si o lasam sa creasca putin.
Intre timp punem uleiul la incalzit si adaugam rozmarinul. Adaugam drojdia putin crescuta peste faina, laptele si apa calduta si incepem framantatul. Incepem sa adaugam uleiul cu tot cu rozmarin putin cate putin si framantam pana nu se mai lipeste de mana. Adaugam putina faina pe fundul castronului si lasam sa dospeasca acoperit cu un prosop de bucatarie.
Dupa ce-a crescut, coca se mai framanta a iesi bulele de aer si se pune intr-o tava pe fundul carei am presat putina faina. Intre timp se incinge cuptorul si se pune la copt 40-45 minute.
Paine cu ceapa si masline
Ingrediente
1kg faina, 50gr. drojdie proaspata, 450ml apa, o lingura de sare, 100gr. masline, 2 cepe, 4 linguri de ulei de masline.
Mod de preparare
Ceapa se curata, apoi se taie pestisori. Maslinele se taie rondele. Se incalzeste uleiul intr-o tigaie si se adauga ceapa si maslinele sa se caleasca 2-3 minute. Se cerne faina cu sare intr-un bol, se adauga maslinele cu ceapa si drojdia. Se adauga apa calduta si se framanta aluatul timp de 10 minute, se lasa la dospit. Se incinge cuptorul, se imparte aluatul in doua, se ung formele cu uleisi si se aseaza coca in ele. Se da la cuptor timp de 40 de minute.