Ingrediente
300gr tagliatelle, 2 rosii, 1 dovlecel, 1 vanata, ulei de măsline, ciperci, sare, piper.
Mod de preparare
Spalati bine dovlecelul si vanata curatati-le de coaja, taiati-le felii subtiri, presarati cu sare si lasati-le la scurs, sa piarda din apa. Spalati ciupercile si rosiile si lasati-le la scurs. Incalziti gratarul si puneti pe rand legumele la prajit, pana cand isi schimba culoare. Puneti si rosiile taiate in jumatate si lasati-le pe gratar pana se inmoaie. Fierbeti pastele in multa apa cu sare. Scurgeti-le si asezati-le pe farfurie, langa legumele prajite la gratar si stropite cu ulei de masline.
Salata mediteraneana
Ingrediente
200gr branza feta, 3-4 roşii, ulei de masline, cimbru, flori de levantica, busuioc, salvie, rozmarin, oregano.
Mod de preparare
Intr-un bol mare, se pun rosiile taiate in cuburi. Pe patul de rosii se pune branza feta taiata in bucati potrivite. Se adauga uleiul de masline si se condimenteaza cu ierburile de provance. Salata se serveste rece, cu paine prajita.
Salata de fasole
Ingrediente
Fasole boabe, 1 conserva de boabe de porumb, morcov, telina, ceapa, marar, zeama de la o lamaie, 1 lingura de mustar, 3-4 linguri de ulei de masline, sare si piper.
Mod de preparare
Fasolea se pune la fiert in apa rece si se repeta aceasta operatiune de trei ori, pentru a scoate toate substantele nocive din fasole. Radacinoasele se curata si se vor taia in cuburi. Porumbul din conserva se va spala sub jet de apa rece. Ceapa se va taia julien. Se pune intr-un bol amestecandu-se bine, dupa care se da la rece cateva ore.
Prajitura bezea
Ingrediente
3 oua, 4 albusuri, 300gr zahar, 200ml ulei, 250ml lapte, 700gr faina, 1 lingurita bicarbonat, 1 lingurita esenta de vanilie, 1 lingurita zeama de lamaie.
Mod de preparare
Spargem cele trei oua intr-un vas, peste care adaugam 700gr faina, 100gr zahar, 200ml uleiul si 250ml lapte. Amestecam bine ingredientele pana cand se topeste tot zaharul. Stingem bicarbonat cu putina zeama de lamaie si adaugam peste celelalte ingrediente.
Ungem o tava cu putin ulei si punem aluatul, apoi il intindem in tava folosindu-ne de o spatula. Incingem bine cuptorul si lasam blatul la cuptor pentru aproximativ 15-20 de minute. Intre timp am batut albusurile pentru bezea.
Atunci cand albusurile s-au intarit putin si s-au albit, am adaugat zaharul si zeama de lamaie. Apoi am batut albusurile pana cand au devenit foarte tari. Scoatem tava din cuptor si intindem cat mai bine bezeaua peste blat.
Pentru a obtine aspectul valurit, eu am atins putin bezeaua cu dosul unei linguri. Mai lasam prajitura la cuptor pana cand bezeaua isi schimba culoarea.