Supă-cremă-de-mei

Supă cremă de mei (porţie pentru 2 adulţi şi 2 copii)

Ingrediente:

  • 1 ceapă mare;
  • 2 morcovi;
  • 1 păstârnac;
  • 1 felie de rădăcină de ţelină;
  • 2 cartofi medii;
  • 2 litri de apă sau supă de bază;
  • 1 cană de 200 ml de boabe de mei;
  • 1-2 linguriţe de ulei (de măsline, de cânepă, de sâmburi de struguri, în funcţie de preferinţe);
  • praf de sare de mare;
  • pătrunjel proaspăt.

Mod de preparare:

Boabele de mei se spală bine şi se hidratează peste noapte. Nu este obligatorie hidratarea, dar dacă meiul este hidratat, atunci fierbe mai repede. Ceapa, rădăcina de ţelină, păstârnacul, morcovii şi cartofii se taie mărunt. Ceapa se înăbuşă pentru 5 minute în puţină apă, după care se adaugă ţelina, păstârnacul şi morcovii şi se completează cu apă astfel încât legumele să fie acoperite şi se lasă la foc mic pentru 10-15 minute.

Se adaugă supa de bază sau apa, se dă în clocot şi se adaugă cartofii şi meiul. Se lasă la fiert la foc mic încă 15-20 de minute.

După ce au fiert bine (meiul se desface şi arată ca orezul fiert), se lasă la răcit şi pe urmă se pasează în blender. Piureul obţinut se pune din nou în oală, se mai adaugă puţină apă, uleiul şi praful de sare. Se mai dă în clocot o dată… şi gata.

Se adaugă pătrunjelul proaspăt tăiat mărunt şi se poate servi cu crutoane.

Desert – Reţetă dulce: Tort de mere

Se curăţă 4 mere, se înmoaie 200 g stafide şi se macină aproximativ 200 g seminţe crude de floarea soarelui.

Se macina jumătate din stafide cu 2 mere şi făina din seminţe de floarea soarelui pentru aluat. Se pot pune scorţisoară şi cuişoare măcinate. Se aşează într-o formă şi deasupra se aşează crema care va fi din stafide şi mere măcinate cu scorţisoară şi cuişoare după gust.

Se lasă la frigider să se întărească. Dacă suntem grăbite, putem adăuga 2-3 linguri de fulgi de ovăz.

Seminţele au un rol important în alimentaţia copiilor deoarece ele conţin acizi graşi sănătoşi, proteine şi calciu, alături de alte minerale şi vitamine.

Seminţele de floarea soarelui pe care le-am folosit pentru reţeta noastră conţin o cantitate substanţială de acid linoleic, care reduce depozitele de colesterol din pereţii arterelor. Sunt bogate în vitamina E, un antioxidant care previne apariţia bolilor de inimă.

Sunt recomandate mai ales femeilor gravide şi copiilor pentru conţinutul ridicat de vitamine B. De asemenea ajută în tratarea bolilor respiratorii ale căilor superioare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *