Stim foarte bine cum sunt spitalele din Romania, cum sunt tratati pacientii de multe ori, cat de costisitoare sunt tratamentele, iar daca facem o analiza asupra acestei structuri vom vedea ca este periculos de instabila.
In ciuda acestor fapte se mai intampla si lucruri bune, cel putin pentru unii dintre copiii spitalizati. Fundatia CliniClowns Romania a inceput sa activeze in anul 1995 in tara noastra, la indemnul doamnei doctor Alexandra Zugravescu, fiind sub patronajul UNITER si sprijinita de CliniClowns Olanda.
Fundatia CliniClowns desfasoara un proiect de-a dreptul special. Prin intermediul clovnilor, acestia fiind actori profesionisti, merg in spitale si incearca sa-i inveseleasca pe micuti.
Proiectul se bazeaza pe terapia prin ras. Aceasta terapie ajuta copii sa treaca peste tratamentele la care sunt supusi si totodata le implementeaza optimismul. Testele de-a lungul timpului au aratat ca aceasta terapie are un efect benefic asupra psihicului si astfel ajuta la recuperare.
Daca va intrebati de ce se apeleaza la actori profesionisti, va anuntam ca acestia sunt singurii in masura de a se adapta personalitatii fiecarui copil si, avand experienta cu publicul, stiu exact nivelul pe care trebuie sa-l atinga. Pentru ca totusi ei nu pot recurge la o sceneta, asemenea celor pe care le vedeti pe scena, la teatru, de exemplu, din cauza felului in care micii pacienti sunt afectati de boala.
Actorii sunt instiintati de medic, de suferinta fiecaruia, astfel incat sa stie cum sa actioneze, iar dupa incheierea acestor sedinte stimulative, sunt organizate intalniri pe cale virtuala, pentru a se pastra legatura dintre clovni si copiii bolnavi, ceea ce ajuta la solidificarea relatiei inceputa anterior.
Pe langa faptul ca sunt actori, ei participa anual la traininguri sustinute in Olanda, in cadrul carora isi perfectioneaza tehnica si afla metode noi ce pot fi aplicate asupra pacientilor copii.
Desi fundatia ar vrea sa isi desfasoare activitatea in cat mai multe orase ale tarii, din pacate, momentan doar copiii din spitalele din Bucuresti si Brasov se pot intalni cu clovii, insa din luna iunie, pe lista li se va adauga si orasul Timisoara, cu ajutorul sponsorului oficial, Eureko.
Ca tot veni vorba de sponsori, CliniClowns Romania sunt sustinuti fianaciar de sponsorul principal CliniClowns Olanda, iar pentru activitatea din Timisoara, de Eureko, insa din anul 2008 aceasta fundatie lupta sa devina independenta si cu autosustinere financiara.
In tot acest timp au realizat legaturi cu fundatia Vodafone cu care au reusit sa organizeze “Serbarea Bradului de Craciun”, iar cu fundatia UTI, workshopul “Martisor cu zambet si un suflet de copil”, ambele in 2010. Tot anul trecut au sustinut si un proiect pentru strangerea de fonduri, “CliniClowns Charity Dinner”, ce se va sustine anual si la care au participat multe companii cu renume din Romania.
Daca doriti sa contribuiti finaciar la acest proiect al CiniClowns Romania, puteti redirectiona cei 2% din impozitul pentru venit acestei fundatii care sutine acest minunat proiect. Fata de anul trecut, oamenii au devenit mai deschisi redirectionarii acestui procent ONG-urilor care au nevoie de sustinere pentru proiecte precum cel pe care vi l-am prezentat si care aduce zambetul pe buze unor fiinite umane aflate in suferinta.