Bun găsit, tuturor! Când eram prin liceu eram fascinată de poveștile marilor personalități spuse altfel decât în manualele de istorie. Mi-ar plăcea ca astfel de povești să fie și în școli, ca generația de azi să învețe mai puține date istorice și să afle povestea din spatele cortinei.
Pentru că atunci când cortina se lasă, personalitățile devin oameni, oameni însă care vor fascina generații de-a rândul.
Nu am avut ocazia să citesc prea multe despre regina Maria. Cred că generației mele nu i s-a impregnat atât de mult admirația pentru regi și regine. M-am bucurat că am descoperit cartea Regina Maria de Ion Bulei, pentru că am aflat povestea nespusă a reginei României.
Despre ce este cartea
Cartea nu este una strict istorică, ci îmbină scrierile reginei Maria cu diferitele surse istorice, dar scrise într-o manieră atractivă. Astfel, am descoperit că regina Maria avea un deosebit talent la literatură, stăpânind cu mare talent arta meșteșugului cuvintelor.
Născută în Anglia, ca fiică a celui de-al doilea fiu al reginei Victoria și mama ei, Maria Alexandrovna ,singura fiică a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei.
Copilăria principesei Maria este una fericită, de care regina își amintește cu drag și nostalgie.
Se căsătorește la 17 ani, cu Ferdinand, principele moștenitor al României.
Regina Maria este descrisă ca fiind o femeie frumoasă, inteligentă, iubitoare de tot ceea ce înseamnă frumos, care stăpânește abil arta conversației.
Cu fiecare pagină, descoperim o Maria care se transformă într-o femeie puternică, conștientă de rolul ei în societate, în lumea politică, dar care nu uită să fie și femeie. Chiar dacă nu știa absolut nimic despre România, ea devine cea mai mare iubitoare a poporului român.
Iubită și adulată de popor, s-a spus despre regină că ,,Exista un singur barbat la Palat si acela este regina,,(ambasadorul Frantei la Bucuresti, Charles de Saint–Aulaire), prin rolul covârșitor asupra sistemului politic. Ferdinand este pus oarecum în umbră, incapabil să conducă și să ia decizii, mereu sfătuindu-se cu regina Maria.
Poate ce va atrage atenția și va surescita imaginația sunt iubirile Mariei. Aflăm, că regina Maria nu era fericită în căsnicia sa, datorită temperamentului lui Ferdinand. Împreună cu soțul ei, au 6 copii: Carol Caraiman, viitorul rege al Romaniei. Au urmat Elisabeta, Maria, Nicolae, Ileana si Mircea.
Se zvonește că Ileana și Mircea sunt copiii adevăratei ei iubiri, prințul Barbu Știrbei cu care a avut o îndelungată relație. Fascinată de bărbați puternici, regina Maria va avea relații pasagere cu locotenentul Zizi Cantacuzino (Maria-Mignon este considerată a fi fiica acestuia ), Waldorf Astor, un aristocrat american.
Vă invit să citiți cartea, veți redescoperi pagini fascinante despre o personalitate a cărei poveste nu o veți găsi în paginile manualelor. Cartea o puteți găsi pe Meteor Press
,,Regina Maria continuã sã fie o fascinație pentru noi. Ne încântã cu adevãrat metamorfoza unei principese pe jumãtate englezoaicã, pe jumãtate rusoaicã într-o reginã mai româncã decât românii, iubindu-i pe aceºtia ºi iubindu-le þara pânã la a se confunda cu ei și cu ea. ,,