Exista peste 300 de specii de Aloe, dar doar cateva dintre ele sunt recunoscute pentru proprietatile medicale. Cea mai eficienta planta din aceasta specie este Aloe vera care apartine familiei liliaceelor. Aloe vera este denumita si crinul desertului. Originara din Africa de Nord, Aloe vera este azi cultivata peste tot in lume, in special in sudul Spaniei, in Mexic si in sudul Statelor Unite. Aceasta planta de poate folosi sub doua forme:
Gelul pe baza de aloe vera care este obtinut prin despicarea frunzei de aloe vera, si extragerea gelului aflat in centrul acestei frunze.
Sucul de aloe vera, substanta care are un gust amar, sub frunza de aloe vera, folosit in special pentru proprietatile sale laxative. Aloe vera este recunoscuta in cosmetica si medicina de peste 5000 de ani in tratarea unor infectii ale pielii, precum si pentru proprietatile sale laxative continute in latexul sau.
Un cadou al naturii. Aloe vera este benefica nu numai pentru uzul extern, aceasta are o actiune benefica si pentru interiorul organismului. Gelul extras din frunzele de Aloe este bogat in vitamine, minerale si enzime care usureaza digestia.
Aloe vera contine 3 acizi grasi care au un efect antiinflamator: colesterina, campestrina, sitosterina care sunt sterine de origine vegetala. Acestea au rezultate excelente in reactii alergice, arsuri, plagi, reumatism, artrita, inflamatii ale sistemului digestiv, scad nivelul colesterolului.
Aloe vera mai contine:
- 20 de minerale – calciu, magneziu, zinc, crom, seleniu, fier;
- 12 vitamine – A, B, C, E, beta caroten, acid folic;
- 22 de tipuri de aminoacizi, din care 20 esentiali organismului uman;
- peste 200 de substante active printre care enzime si polizaharide
- saponine – agenti ati-inflamatorii;
Aloe vera s-a bucurat de atentia numerosilor cercetatori din lumea intreaga datorita beneficiilor sale asupra numeroaselor afectiuni:
- Leziuni cutanate: plagi, ulceratii, arsuri; aloe vera accelereaza reinnoirea tesutului datorita stimulatorilor biogeni pe care ii contine;
- Psoriazis si eczeme: gelul de Aloe vera poate fi un tratament paliativ pentru pacientii afectati de psoriazis;
- Gelul de Aloe vera are proprietati hidratante: penetreaza pielea de 3, 4 ori mai repede decat apa si de 7 ori mai adanc;
- Productia colagenului: gelul de Aloe Vera accelereaza pe o piele obosita producerea fibroplastelor umane;
- Este benefic in unele boli cardiovasculare si diabet;
- Stomac si intestine: Aloe vera reechilibreaza flora intestinala, amelioreaza digestia proteinelor si tranzitul;
- Artrita si artroza: aloe vera are proprietati antiinflamatoare naturale;
- Mentine sanatatea sistemului digestiv;
- Este eficienta in tratamentul sindromului de intestin iritabil (SII).
- Este eficienta in tratamentul pentru ulcerul stomacal, hemoroizilor, constipatiei si afectiunilor colonului.
Aloe vera este o solutie naturala care te protejeaza de razele nocive ale soarelui. Amestecati gel de aloe vera cu ulei de susan, Vitamina E, cateva picaturi de ulei de lavanda. Aceasta solutie o puteti folosi pentru calmarea pielii iritate, dar atentie, nu iti ofera protectie totala impotriva razelor nocive ale soarelui!
Poti obtine un gel hidratant adaugand pulpa de castravete peste gelul de aloe vera. Acesta are rolul de a reface stratul superior al pielii, hidrateaza, functioneaza ca o crema antirid.
Tratament exfoliant din Aloe vera si ovaz: amestecati intr-un bol o lingura de gel de Aloe vera, o lingura de ovaz macinat si o lingura de migdale macinate. Dupa ce v-ati demachiat aplicati pasta obtinuta pe fata si pe gat. Lasati sa actioneze 15 minute si clatiti cu apa calduta.
Aloe vera contine Vitaminele A, B si E, deci este ideala pentru regenerarea parului. Adaugati in balsamul de par cateva picaturi de suc din Aloe vera. Parul vostru va fi astfel stralucitor si rezistent.
Companiile producatoare de cosmetice folosesc diferite parti ale acestei plante pentru a fabrica servetele umede, sapun, creme, lotiuni si sampoane.