Prima discutie despre sex cu adolescentii – sfaturi pentru parintii grijulii

Sa fii un parinte cool, devine o meserie tot mai provocatoare, pe masura ce copilul creste si devine adolescent. Pentru ca da, in adolescenta lucrurile se schimba destul de mult. Copilul tau isi doreste sa iasa mai mult cu prietenii, sa poarte haine mai cool, sa investeasca in lucruri personale si intr-o relatie.

Iar atunci cand vine vorba despre adolescenta si relatii, lucrurile se complica. Este vorba de multa drama, sentimente intense si poate chiar o lipsa de rationament. Desi intentiile sunt cele mai bune, adolescentii au tendinta de nu trece toate lucrurile prin filtrul gandirii. Iar in acest capitol intra si un subiect deosebit de important: sexul.

Statisticile arata ca celor mai multi parinti le este teama/ jena sa discute cu copiii lor adolescenti despre sex. Si astfel, sexul devine un subiect tabu. Insa, acest lucru aduce dupa sine os erie de consecinte negative cum ar fi:

  1. Copiii nu sunt informatii si ajung sa faca sex la voia intamplari, lasandu-se influentati de anturaj sau de partener.
  2. Copiii ajung sa ia decizii gresite in ceea ce priveste experienta sexuala, in special atunci cand vine vorba de protectie. Mai precis, am putea spune, lipsa protectiei. Iar acest lucru duce la sarcini nedorite sau boli cu transmitere sexuala.
  3. Fetele raman insarcinate de la varste fragede. Romania este, din pacate, o tara fruntasa la capitolul mama adolescente. Iar acest lucru se petrece cu precadere in mediul rural, acolo unde educatia, in general, si cea sexuala, in particular, sunt cu adevarat precare.

Deci, ce raman20e pe facut?

Ei bine, dragi parinti, noi am proceda astfel:

  • Nu am forta sub nicio forma discutiile despre sex. Trebuie intuit foarte bine momentul in care sa aiba loc discutia. Adolescentii pot deveni usor irascibili atunci cand se simt jenati.
  • Nu am face sub nicio forma acuzatii. Daca iti faci copilul sa se simta vinovat pentru ca este atras de latura sexuala, nu este o solutie buna. Va intra in defensiva si nu o sa va mai intelegeti. Tocmai de aceea, discutia despre sex si protectie ar trebui cumva programata inainte ca fiica sau fiiul tau sa-si gaseasca un partener. In caz contrar, va crede ca suspectezi ceva si se va inhiba.
  • Am incerca sa prezentam beneficiile protectiei, in special atunci cand vine vorba despre prezervative. Ba mai mult, am cumpara chiar noi prezervative si l-am invata pe adolescentul rebel cum sa le foloseasca. Venind cu argumente favorabile, s-ar putea ca acesta sa devina deschis la ideea de protectie.
  • Nu am ridica tonul vocii. De foarte multe ori, conteaza foarte mult ceea ce spunem si cum spunem. Un ton apasat si suparat nu va face altceva decat sa transmita senzatia de incordare si va accentua respingerea unui subiect mai delicat.
  • Nu am oferi prea multe exemple proprii. Adolescentilor si copiilor, in general, le este greu sa se gandeasca la faptul ca si parintii lor sunt activi sexual. Este o imagine destul de greu de asimilat. Asa ca mare atentie cum puneti problema.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *