Otita

Otita – Ce este și cât de serioasă este?

Otita este o denumire generică pentru afecțiunile urechii. Sunt cunoscute trei tipuri de otită, clasificate după localizarea țesutului inflamat: otita externă (canalul auditiv și partea vizibilă a urechii), otita medie (între timpan și urechea internă) și otita internă. La copii, cea mai des întâlnită dintre acestea este otita medie.

Este destul de dificil să ne dăm seama când un copil suferă de o problemă de sănătate. Dacă ne gândim că aproximativ 85% din copii au o afecțiune a urechii în primii 3 ani de viață, pare esențial să fim foarte atenți la simptomele acestora.

De obicei, în cazurile de otită medie, ar trebui să observați o secreție la nivelul urechii. Aceasta se datorează faptului că boala se caracterizează prin formarea unui depozit de fluid la nivelul trompei lui Eustachio.

Există și alte semne prin care vă puteți da seama dacă un copil are otită. Micuțul nu mai poate recepta sunetele de intensitate scăzută.

Deoarece otita la copii poate să afecteze și urechea internă, care prezintă receptori pentru echilibru, s-ar putea ca unele mișcări ale copilului să nu fie foarte bine coordonate. Din moment ce este o afecțiune dureroasă, copiii vor prezenta o stare generalizată de discomfort.

De aceea, ei vor plânge mai mult și vor adormi mai greu. De asemenea, ei pot simți o stare de mâncărime la nivelul urechii infectate sau chiar să facă febră.

Simptomele apar diferit, în funcție de modul în care se manifestă otita. Dacă fetița sau băiețelul are febră, plânge des și își scarpină frecvent urechea, cel mai probabil este vorba de o otită medie acută, cea mai „populară” în rândul copiilor.

În primă fază, există foarte puține semne (sau chiar nici un semn) ale manifestării acesteia, dar ulterior durerea devine insuportabilă pentru micuț.

Mult mai greu de detectat este otita medie cu efuziune, care poate fi detectată doar de către doctor, dar care poate să cauzeze afecțiuni mai grave dacă nu este tratată. Ar trebui să fiți și mai îngrijorați în cazul unei otite cronice. Simptomele nu sunt atât de evidente ca în cazul otitei acute.

Durerea este mai puțin intensă, iar copilul este mai puțin sensibil la zgomotele joase. În schimb, aceasta apare în mod repetat și poate duce la pierderea auzului.

Otita la copii nu este o boală fără tratament. Dacă este solicitat ajutorul unui doctor la primele simptome, nu este nevoie de un tratament îndelungat. De obicei, medicația vizează calmarea inflamației, restablirea circulației fluidelor și eliminarea durerii pe care o resimte copilul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *