Ostracode, copepode, cladocere

Unii dintre noi s-au confruntat la un moment dat in acvariile lor cu niste vietuitoare mici, ca un varf de ac, ca niste insecte, ce se misca de colo colo pe sticla acvariului, pe substrat sau chiar printre plante.

Apar mai des in acvariile ce nu sunt populate cu pesti, proliferand probabil datorita lipsei pradatorilor. Eu le-am intalnit in acvariile cu creveti. Este vorba despre niste fiinte denumite ostracode, copepode, cladocere. Mentionez din start ca nu sunt daunatoare pentru vietatile noastre, dar pot deranja din punct de vedere estetic.

Ostracode

Ostracodele sunt o variatate de crustacee, apartinand clasei Ostracoda, ce pot fi gasite atat in apele marine cat si in apele dulci. Au dimensiuni intre 1 si 2 mm si sunt formate dintr-o parte solida si una moale. Cea solida este asemanatoare cu o scoica, avand doua valve calcificate, intre care se gaseste partea moale formata din corp si cap si doua perechi de �antene� ce servesc pentru motilitate, fixare si organe de simt. Nu prezinta inima sau sistem circulator (sangele circula intre valve) si nici branhii.

Copepode

Copepodele sunt tot o variate de crustacee, din ordinul Copepoda (si include genul Cyclops, de care probabil ati auzit fiind folositi pentru hranirea pestilor). Se dezvolta de asemenea atat in apele marine cat si in cele dulci, statatoare dar si lin curgatoare. Au dimensiuni de ordinul milimetrilor (unele putand ajunge pana la 10 mm). In apele dulci, cele mai intalnite specii sunt Cyclops strenuns si Diaptomus castor. Sunt folositoare in alimentatia pestilor si sunt cautate si culese din natura in acest scop.

Prezinta un corp segmentat (primele cinci segmente formand capul, urmatoarele sase toracele, abdomentul fiind format din cinci segmente), fara carapace. Capul si toracele sunt unite, formand cefalotoracele. Prezinta antene, ce le ajuta la deplasare. Corpul poate fi atat incolor, dar si colorat in diverse variante: rosu, verde sau albastru. Se deplaseaza prin miscari lente insa si prin miscari rapide, salturi.

Se hranesc cu alge sau cu vietati mai mici decat ele, ce ajung datorita curentului de apa provocat de antene, maxile si mandibula. Inmultirea este sexuata.

Cladocere

Cladocerele sunt crustacee intalnite in apa dulce si sunt mult mai bine cunoscute sub numele de purici de balta sau dafnii. Ordinul Cladocera cuprinde peste 1000 de specii, ce variaza intre o gama larga de culori, dar pot fi de asemenea transparente.

Daphnia pulex

Prezinta un corp segmentat si o carapace ce acopera doar partea dorsala a corpului. La nivelul capului prezinta o pereche de antene pe care se gasesc apendici senzoriali si peri senzitivi. Filtreaza apa cu ajutorul unor peri, adunand astfel hrana ce este ghidata catre orificiul bucal. Datorita carapacei transparente se pot observa cu ajutorul lupei, organele interne (se poate observa si inima pulsand).

Daphnia magna

Cele mai importante specii de cladocere in apele dulci sunt: Daphnia pulex (sau puricii de balta), Daphnia magna, Daphnia cucullata, Bosmina longirostris, Bosmina hyalina, Polyphemus pediculus.

Bosmina hyalina

Numele de purici de balta vine de la salturile pe care acestia le efectueaza. Prefera apele statatoare cu o incarcatura biologica bogata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *