Cum stiu daca am o alergie la gluten ?

Daca crezi ca ai o problema cu glutenul, atunci exista un numar de simptome pe care sa le urmaresti. “Pentru un procent de populatie ce e afectata de boala celiaca- o boala auto imuna foarte serioasa- consumul de gluten afecteaza celulele din stomac, ducant la simptome cum ar fi de exemplu diareea, pierderea in greutate si anumite deficite nutritive”, spune Sarah Schenker.

“Cei care nu au boala celiaca pot, de asemenea, sa prezinta simptome cum ar fi balonarea, colon iritabil si dureri abdominale dupa ce au consumat gluten. Aceasta e cunoscuta ca intoleranta non celiaca la gluten si sunt facute cercetari pentru a afla cauzele si numarul de oameni care sufera”, a adaugat Schenker.

Daca esti ingrijorat ca ai semne ale bolii celiace, atunci apeleaza la ajutor medical. “Singurul mod de a fi sigur ca ai boala celiaca este sa iti faci analize de sange si apoi sa faci o biopsie”, spune Bente. “Nu este un lucru pe care sa il poti diagnostica de unul singur cu incredere.”

Te poate ajuta o dieta fara gluten sa pierzi in greutate ?

In timp ce renuntarea la gluten poate sa duca la eliminarea efectelor secundare negative resimtite de catre cei care sufera de boala celiaca sau de alergie la grau, nu este neaparat sa ajute si un om obisnuit sa piarda in greutate.

“Ai putea sa vezi initial o pierdere in greutate atunci cand incepi o dieta lipsita de gluten, daca incepi sa mananci alimente integrale neprocesate’, spune Bente.” Dar, daca incepi o dieta fara gluten si continui sa consumi alimente procesate, cel mai probabil ca nu o sa vezi nici o diferenta.de exemplu, daca renunti la pizza obisnuita si treci la pizza fara gluten, consumi cam acelasi numar de calorii. Dar, daca renunti la pastele obisnuite pentru zoodles, atunci o sa pierzi in greutate, pentru ca aportul calori o sa fie redus.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *