Desi traim in era informatiei, iar produsele destinate contraceptiei se gasesc la tot pasul, trebuie sa amintim, din pacate, faptul ca numarul de persoane care se imbolnavesc, dar si al sarcinilor nedorite, este in crestere de la an la an. Fie ca este vorba de indiferenta, de lipsa responsabilitatii sau a educatiei sexuale, multe persoane continua sa intretina relatii sexuale fara sa se protejeze, expunandu-se, astfel, unor riscul foarte mari. Afectiunile care se pot transmite sexual afecteaza un procent semnificativ din populatie, indiferent de varsta sau ocupatia lor. De asemenea, nici la capitolul sarcini nu se sta prea bine, statisticile facute asupra avorturilor fiind extrem de graitoare; nu mai spunem de copiii care sunt abandonati sau crescuti de bunici.
Atat mass-media, cat si medicii, pun accentul foarte mult pe utilizarea unor metode contraceptive care sa ii ajute pe tineri sa stea departe nu numai de sarcini, dar si de boli. Daca nu sunt pregatiti pentru a avea copii, exista foarte multe solutii care sa ii ajute in procesul de prevenire. Cea mai buna metoda este cea recomandata de medicul specialist si se ofera in functie de istoricul medical, dar si de nevoile cuplului.
In cele ce urmeaza, o sa va prezentam care sunt cele mai cunoscute metode de contraceptie si cum functioneaza ele
Prezervativul
Trebuie sa spunem ca prezervativul este unica metoda care are rolul de a proteja de bolile cu transmitere sexuala. Este fabricat fie din latex, din poliuretan , fie din poliizopren, avand rolul de a impiedica sperma sa intre in interiorul vaginului. Pentru achizitionarea sa nu este necesara reteta de la medic, prezervativele gasindu-se fie in supermarketuri, in farmacii sau la tonomate. De asemenea, ele pot fi cumparate si de pe internet, unde se pot alege in functie de marime, culoare, dar si nevoile personale. Exista si prezervative cu arome, special create pentru a „condimenta” viata sexuala a partenerilor si care sunt recomandate mai mult pentru sexul oral si nu pentru cel vaginal.
Pilulele contraceptive
Aceste pilule au in compozitia lor doi hormoni feminini si anume, un estrogen si progesteron (in cazul pilulei combinate). De obicei, dozele acestor hormoni sunt mici si ei au rolul de a impiedica ca ovulatia sa aiba loc. Printre avantajele pilulelor, amintim:
- reglarea menstruatiei;
- reducerea cantitatii de lichid menstrual;
- prevenirea cancerului de endometru, a chisturilor ovariene;
- reducerea durerilor de la nivelul abdomenului, in timpul ciclului menstrual.
In cazul in care se doreste inceperea unui tratament cu aceste pilule, se recomanda sa se vorbeasca mai intai cu un medic, pentru a primi cele mai bune sfaturi.
Steriletul
Acesta este un dispozitiv care se introduce in interiorul uterului, avand marele avantaj de a putea fi folosit pana la 10 ani. Pe langa acest aspect, mai trebuie mentionat si faptul ca este considerat a fi extrem de eficient in prevenirea sarcinilor si nici nu are efecte secundare. De asemenea, nu influenteaza cu nimic actul sexual. Steriletul va fi montat la cabinetul ginecologului, acesta fiind cel mai in masura sa ofere cele mai pertinente informatii despre el.
Diafragma
Are forma unei cupe care se introduce in vagin si care va acoperi uterul. Actiunea sa va fi asemenea unei bariere care va bloca spermatozoizii si nu le va permite sa patrunde in uter sau in trompele acestuia. Avantajele diafragmei sunt: nu prezinta niciun fel de efecte secundare, poate fi utilizata si de catre femeile care alapteaza si poate fi folosita doar atunci cand se intretin relatii intime; conditia este sa fie inserata cu 6 ore inainte. Pentru ca femeia sa se bucure de toate avantajele pe care acest dispozitiv le are, este necesar un examen medical, in urma caruia se va stabili dimensiunea potrivita si modul corect de utilizare si intretinere.
Spermicidele
Acestea reprezinta niste substante speciale care se introduc in ovule, in diverse geluri sau creme si actioneaza prin eliminarea spermatozoizilor. Spermicidele nu prezinta efecte secundare create de hormoni, au rolul de a lubrifia vaginul si nici nu este necesar un consult la medicul specialist pentru a fi utilizate. Cine doreste sa foloseasca aceste substante, trebuie sa stie ca ele trebuie introduse in interiorul vaginului inainte de actul intim si ca este necesara citirea cu atentie a instructiunilor. De asemenea, persoanele trebuie sa cunoasca faptul ca ele pot da nastere la alergii sau la iritatii.
Tehnici naturale
Aceste metode sunt inca destul de des utilizate de foarte multe femei, ele presupunand cunoasterea perioadei fertile. Printre aceste metode amintim calendarul menstruatiei, masurarea temperaturii bazale sau inregistrarea schimbarilor de la nivelul ciclului. Cunoasterea perioadei fertile este necesara tocmai pentru a se evita orice contact intim pe toata durata ei. Unul dintre cele mai mari avantaje este acela ca poate fi folosita si pentru a stabili o sarcina, nu numai pentru a preveni instalarea ei.
Concluzie
Acestea sunt unele dintre cele mai cunoscute metode de contraceptie care pot fi utilizate pentru prevenirea sarcinilor nedorite. Mentionam un aspect important si anume ca singurul care protejeaza de bolile cu transmitere sexuala, printre care si HIV, este prezervativul. El trebuie sa fie folosit la fiecare contact intim, indiferent ca este vorba de parteneri stabili sau ocazionali.