femeie-in-cafenea

Cafeneaua preferata

În fiecare dimineață mă așez la măsuța mea preferată din cafeneaua de lângă birou și aștept. Fix la 8.45 el va intra și pământul se va opri din rotirea sa în jurul soarelui, cât să clipesc de două ori și să-mi revin, trăgând aer în piept.

Cu gesturi nobile se va așeza la masa din fața mea, ținând într-o mână ceașca de cafea și sprijinind în șoldul adonisiac Mac-ul care îi fură timpul. Ca o cortină de fier, computerul mă împiedică de fiecare dată să-i admir chipul senin, ochii negri care mă ard, când îmi zâmbește lung, ridicându-și privirea deasupra Mac-ului.

In așteptarea cuiva special

Aștept și astăzi, numărând steluțele de gheață ce sărută fereastra de lângă masa mea. Afară gerul nu dă semne să se potolească prea curând și oameni zgribuliți își trag căciulile mai bine pe urechi, făcând pasul mai iute. Doar doi iubiți, ținăndu-se de mână par a nu se sinchisi de frigul aprig, pășind agale și oprindu-se în fața unei vitrine, pe partea cealaltă a străzii, unde stă scris cu litere ochioase : CND Vacanțe Speciale. Tinerii își reiau pasul lent, lăsând în urma lor o dâră de speranță și un poster mare cu o destinație exotică ce-mi încălzește sufletul: nisipuri fine și albe ca pudra de talc, cocotieri răzleți, făcând plecăciuni în fața mării și un cuplu strângându-se în brațe. Adam și Eva mușcând din plăcerile lumești…

Tresar ușor când ușa cafenelei se deschide și un fior aprins îmi sfâșie ființa ca un fulger. E 8.45. Intră, purtând la subsuoară același Mac, dușmanul ochilor mei. Sigur e un scriitor. O fi prins în mrejele unei povești de dragoste? Sau încâlcit în ițele unui roman polițist? Pare romantic, cu părul lung dat pe spate; un dandy trimis din negura timpurilor, să-mi tulbure liniștea.

O dimineață la cafenea

Îl observ, prefăcându-mă că-mi încălzesc mâinile făcute căuș în jurul ceștii de cappuccino și simt cum mă topesc de dragul lui ca spuma lăptoasă a băuturii fierbinți care destramă încet un smile făcut cu grijă de barmanul artist. Se așează la masa din fața mea, ca de fiecare dată, dar mărul lui Adam și Eva de data asta rămâne stins. Mă privește lung, iar eu mă pierd în ochii lui.

Tresar când se ridică brusc și scoate din buzunarul de la piept două broșuri în culorile verii pe care apuc să citesc pe repede înainte vacanțe speciale.  Le flutură ca pe un evantai, se apropie de masa mea, zâmbind și le depune tacticos în dreptul ceștii, așezându-se lângă mine. În timp ce-și sprijină barba în palmă ca gânditorul lui Rodin,se uită lung la cuvintele care se-mpletesc pe hârtia lucioasă: destinații exotice pentru vacanțe speciale.

Cand alegi cu sufletul

Mă privește, cât să mă facă să roșesc și în sfârșit rupe tăcerea, rugându-mă să închid ochii și să aleg una dintre minunatele destinații speciale frumos aranjate în depliant. Îi zâmbesc și accept provocarea. Închid ochii și rotesc ușor degetul deasupra broșurii CND Vacanțe Speciale, asemeni unui pendul leneș care-a uitat să-și facă datoria.

-Maldive, îmi susură la ureche și mă sărută ușor pe obraz. Dau să deschid ochii, dar mă reține, acoperindu-mi chipul cu degetele reci. Continuă pe un ton serios.

-Eu vreau o vacanță ALTFEL și îmi doresc ca tu să vii cu mine. Am nevoie de imensitatea mării ca să scriu și de o muză care să mă inspire. Peste o săptămână, la aceeași oră, te voi aștepta la aceeași masă, pregătit de plecare într-o vacanță exotică. Dacă vei accepta propunerea mea și vei veni la cafenea cu bagajul pregătit, să știi că de îndată ce vei intra, te voi lua în brațe și te voi săruta. Dintre toate aceste destinații speciale pentru vacanțe speciale, tu ai ales un loc unic în lume, așa a hotărât instinctul tău și acolo vom merge, dacă vei vrea. Ne vom scălda în razele soarelui, ne vom plimba pe plaje pustii și-ți voi săruta tălpile de câte ori nisipul va fi prea fierbinte, vom alerga de mână în spuma valurilor, să ne răcorim, să ne strângem în brațe, să ne iubim. Îți voi împleti flori de frangipani în păr și te voi acoperi de sărutări, până vei adormi, în brațele mele. Ia aminte, luna de miere nu e pentru cei căsătoriți, ci pentru cei îndrăgostiți.

Vacante speciale

Stau neclintită, cu degetul înghețat pe depliantul agenției și deschid ochii când aud ușa de la cafenea închizându-se. El trece rapid prin perdeaua de ninsoare, în dreptul ferestrei mele cu steluțe de gheață, îmi zâmbește, iar arătătorul său îmi indică agenția de turism de vis-a-vis.

Mii de gânduri mă lovesc în moalele capului și încerc să mă adun. În sufletul meu se aud trâmbițele ce inaugurează lupta dintre rațiune și instinct și pasiune. Îmi zic în sinea mea că e un nebun, iar eu o proastă să cad în plasa vorbelor vrăjite. Nu poate fi adevărat.

Eu, maniacă a ordinii și a controlului, n-am plecat niciodată într-o vacanță fără să știu până și cel mai insignificant loc de vizitat dintr-un oraș sau fără să fi făcut toate vaccinurile recomandate pentru o destinație exotică.  Oricât de mult m-ar fascina o vacanță în Maldive, nu pot pleca așa, fără să am control asupra situației. Nuuu, nici nu mă gândesc. E un nebun.

Si totuși, în abisurile ființei mele, o senzație nouă mă face să plutesc. Poate e o dorință înnăbușită de a rupe lanțurile minții și a da frâu liber spiritului și dorului de aventură, de o călătorie altfel. Vor fi șapte zile de frământări și de visări, de clipe zburând printre nori și de mustrări. Oare chiar va veni?… Voi veni?…

Spuma din ceașcă pare că a încremenit și ea, păstrând amprenta unui zâmbet suav. Mă uit, printre fulgii de nea, la vitrina agenției cu posterul cu nisipuri albe și cocotieri reverențioși în fața valurilor. Eu și el ne îmbrățișăm pe malul mării. Un Adam și Eva mușcând din plăcerile lumești. Oftez îndelung… Așa e CâND iubești…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *