activitati-copii-1-an

Activitati Pentru Copii In Jurul Varstei De Un An – Planificare Saptamanala

Educația timpurie necesită multă răbdare și empatie din partea adulților. Nu este nevoie să îi presăm pe cei mici, chiar dacă prichindeii vecinilor ”par” mai avansați decât copilașul nostru.

Fiecare copil se dezvoltă în ritmul lui, iar statisticile sunt mai degrabă niște repere, nicidecum literă de lege. Fiind mămică, știu cât e de prețios timpul liber.

Așadar, dragi mămici, v-am pregătit o mică planificare săptămânală pe diferite domenii de dezvoltare, cu idei de activități și jocuri. Activitățile de mai jos pot varia între 10 și 30 de minute și le puteți aplica în diferite momente ale zilei.

Luni: dezvoltarea vorbirii și motricității fine

 1. Teatru de păpuși

Copiilor mici le plac păpușile pentru degete. Putem confecționa astfel de păpuși chiar noi sau le putem cumpăra din magazinele de jucării. Cu ajutorul acestor păpuși, spunem rime din folclorul copiilor.

 1. Modelaj -melcul

Melcii este bine să-i modelăm din aluat de prăjitură: făină, sare și apă. Copiii mici au tendința să guste tot ceea ce văd în jurul lor, așadar, e indicat să nu folosim plastilina sintetică.

Melcii îi vom modela noi, iar puiul nostru cel mult va rupe aluatul în bucăți mici. Trebuie să-l încurajăm totuși, să participe și el activ, deoarece astfel, cunoaște diferite texturi și i se dezvoltă mușchii degetelor.

Marți: dezvoltarea intelectului și auzului

 1. Turnul – joc de construcții

Pentru acest joc, avem nevoie de cuburi mari din material textil sau din plastic. Copiii de un an nu știu să diferențieze noțiunile ”mare-mic” așadar, să nu ne așteptăm să pună cuburile mici peste cuburile mari. E suficient dacă cei mici reușesc să pună cuburile unul peste celălalt, construind un turn.

 1. Ascultăm cântece

Cântecele din folclorul copiilor sunt cele mai potrivite, deoarece au un limbaj simplu și conțin structuri gramaticale folosite în limbajul uzual.

Aceste cântece, precum ”Melc, melc codobelc”, ”În pădurea cu alune”, ”Vine rața” etc., dezvoltă atât vorbirea, cât și auzul celor mici.

Miercuri: dezvoltarea motricității grosiere și abilităților sociale

 1. La locul de joacă

Motricitatea grosieră se dezvoltă cel mai bine, dacă îl încurajăm pe cel mic să-și exerseze deprinderile, doar că cei mai mulți dintre noi stăm la bloc, într-un apartament de două-patru camere. Oricât ne-am strădui să transformăm locuința într-un loc potrivit celui mic, nu vom reuși în totalitate.

Copiii mici au nevoie de spațiu, pentru ca motricitatea grosieră să se dezvolte armonios. Procedăm bine dacă îl scoatem zilnic pe cel mic în parc sau la locul de joacă. Să încercăm să folosim mai puțin căruciorul sau marsupiul și să-i dăm șansa să umble cât mai mult pe jos.

Jucăriile de împins sunt foarte eficiente pentru această perioadă, deoarece îi stimulează pe copii să se miște mai mult.

 1. Învățăm să salutăm

Abilitățile sociale se învață. E important ca puiul nostru să ne vadă comunicând cu cei din jur. Observându-ne, va învăța și el cum să interacționeze cu cei de vârsta lui.

În prima fază, să-l învățăm să facă ”tai-tai” cu mâna. Dacă puiuțul nostru nu colaborează cu noi, să avem răbdare cu el. Dacă suntem consecvenți, vom avea și rezultate.

Joi: dezvoltarea intelectului și a motricității fine

 1. Descoperim oalele

Să-i permitem celui mic să descopere câteva obiecte din sertar. Să-i arătăm puiului nostru la ce se folosește lingura, pâlnia și strecurătoarea.

 1. Pictură în făină

Pentru această activitate, avem nevoie de o tavă mare, în care turnăm un strat subțire de făină. Îi arătăm copilului cum să ”deseneze” în tavă, cu degețelele.

Vineri: dezvoltarea atenției și a vorbirii

 1. Cucu Bau

Ne ascundem după o păturică. În momentul când ne arătăm, îi zicem copilașului ”Acum te văd”, iar când stăm după pătură, îi spunem: ”Acum nu te văd”.

 1. Oglinda

Ne uităm cu cel mic în oglindă și descoperim împreună părțile feței. Putem recita și o mică poezie:

”Am un nas pe obraz,

Am doi ochi, ca și voi,

Am trei nasturi la hăinuță, Ilenuța,

Am și patru buzunare,

Mi-a cusut mama și-o floare,

și mai am cinci degețele

Parcă sunt lumânărele”.

Sâmbătă: dezvoltarea motricității grosiere și a abilităților sociale

 1. Sport, sport sport

Facem gimnastică cu mâinile și picioarele, cântând cântecelul ”Bate vântul frunzele”.

 1. Activități tată-copil

A sosit momentul ca tata să preia controlul și să-l distreze pe cel mic. Ei pot asculta împreună muzică, pot picta cu degețelele, pot pescui sau, pur și simplu, pot observa din geam mijloacele de transport care trec prin fața blocului.

Duminică: dezvoltare cognitivă

 1. Deschide-închide

Ușile devin din ce în ce mai interesante pentru copiii în jur vârstei de un an. Cei mici ar sta toată ziua în fața sertarului, dornici să-l deschidă și să-l închidă.

Învățați-l pe micuțul dumneavoastră să le deschidă și să le închidă. Obiectele periculoase va trebui să le mutați pe rafturile de sus sau să le depozitați în cămară. Astfel, cel mic se va putea juca liniștit, fără a se accidenta.

 1. Plimbare în natură

Încercați să vizitați cât mai multe locuri frumoase. Evitați locurile aglomerate și zgomotoase. O plimbare pe malul unui lac sau la poalele unui munte vă va destinde puțin. Astfel, vă veți putea relaxa puțin, iar pentru bebe fiecare ieșire în afara orașului va reprezenta o aventură de neuitat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *